Serwatka dla kur 25kg
Serwatka, jako produkt uboczny z produkcji sera, może być stosowana w diecie kur jako źródło białka i minerałów, takich jak wapń.
1. Forma płynna:
Mieszanie z wodą: Serwatkę można podawać w rozcieńczeniu z wodą. Zalecane proporcje to około 1:10 (jedna część serwatki na 10 części wody). To zapobiega nadmiernemu spożyciu i ewentualnym problemom trawiennym.
2. Serwatka w proszku:
Można dodać serwatkę w proszku do paszy. Zwykle dodaje się 1-2% serwatki w stosunku do całkowitej masy paszy (np. 1-2 kg serwatki na 100 kg paszy).
Mleko , sól , kultury bakterii mlekowych
Stabilizator : chlorek wapnia , podpuszczka mikrobiologiczna
Składniki alergenne : mleko
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna 1499 kJ / 353 kcal
Tłuszcz 1 g
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 75 g
-w tym cukry 75 g
Białko 12-13g
Sól 1,8 g
Wymagania fizykochemiczne:
Zawartość wody , % nie więcej niż 4
Zawartość tłuszczu , % nie więcej niż 1,5
Zawartość popiołu , % nie więcej niż 8,5
Zawartość białka , % nie mniej niż 11
Zawartość laktozy , % nie mniej niż 70
WYMAGANIA MIKROBIOLOGICZNE
Ogólna liczna drobnoustrojów >Metoda badania PN-EN ISO 4833-1
Liczba drożdży i pleśni >Metoda badania PN-ISO 6611
Gronkowce koagulazododatnie > Instyt. petrifilm
Enterobacteriaceae > PN-ISO 21528-2 + Instyt. petrifilm
E-coli > PN-ISO 7251
Salmonella > PN-EN ISO 6579-1
Listeria monocytogens > PN-EN ISO 11290-1 i 2
Uwagi:
Stopniowe wprowadzanie: Wprowadzaj serwatkę stopniowo, aby kury mogły się do niej przyzwyczaić.
Karmienie uzupełniające: Serwatka nie powinna stanowić głównego źródła pożywienia, a jedynie dodatek do zbilansowanej diety.
Zawsze warto skonsultować się z weterynarzem lub specjalistą ds. żywienia zwierząt, aby dostosować dawkę do potrzeb stada.